Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 21:31
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Навчальні заклади

Статистика сайту


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід

Логін:
Пароль:

Останні оголошення

[23.03.2020][Термінові оголошення]
Оголошення про закриття тендеру
[20.03.2019][Листи Управління]
Про Всеукраїнську премію "Диво-Дитина"
[18.02.2019][Накази Управління]
Всеукраїнський конкурс на кращий план-­конспект уроків природничих дисциплін із елементами медіаграмотності для 1-11 класів
[07.02.2019][Листи Управління]
Перелік міжнародних мовних іспитів результати
[05.02.2019][Листи Управління]
Керівникам закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад
[30.01.2019][Накази Управління]
Про внесення змін до наказу від 28.12.2018р.№214-од "Про організацію підвищення кваліфікації педагогічних працівників"
[30.01.2019][Накази Управління]
Про відрядження на курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників Коломийської міської ОТГ у лютому 2019
[18.01.2019][Поточні оголошення]
Щодо проведення вебінару до Дня безпечного Інтернету
[17.01.2019][Листи Управління]
Керівникам закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад
[03.01.2019][Поточні оголошення]
Літній табір з олімпіадної математики для талановитих підлітків

Корисні посилання

Головна » 2017 » Грудень » 06
Від демократії як системи,
до демократії як культури.


 05 грудня 2017 року відповідно до плану реалізації в області швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU»  проводено  (не)Конференцію «Співпраця школи, влади і громади - шлях до розбудови громадянського суспільства».

DOCCU –– це швейцарсько-український проект, який реалізується в Україні в рамках Швейцарської стратегії співробітництва для України на 2015-2018 роки, а саме в рамках її напрямку «Врядування та відновлення миру». Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва (ШАРС) уповноважила Інститут міжнародних проектів в освіті Цюріхського педагогічного університету реалізувати проект DOCCU. Донором проекту є Швейцарська Конфедерація.



Мета проекту полягає у створенні середовища, у якому пріоритетами є верховенство права та права людини, гендерна рівність, збалансований розподіл повноважень та економічна стабільність. Належне управління та гендерна рівність є пов’язаними темами, яким ШАРС приділяє особливу увагу. Хоча обидва поняття закріплені законом, треба докласти багато зусиль для мінімізації розриву між теорією закону та реальною дійсністю.

На шляху до побудови європейського, демократичного суспільства Україна здійснює  ряд системних перетворень.

У заході активну участь взяли  міжнародні та провідні українські експерти з питань освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ).

З вітальним словом виступили:  керівник швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU», доктор, професор Цюріхського педагогічного університету Рольф Голлоб, директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації  Віктор Кімакович, ректор  Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як.

У  неКонференції взяли участь директор Коломийського навчально-виховного комплексу №9 «Школа-природничо-математичний ліцей» Ганна Пасічна, заступник директора з навчально-виховної роботи Світлана Курчій, ліцеїсти Геник Христина, Кучірка Олег, Юрченко Соломія.

У локації «Панель кращих практик»  обмінювалась досвідом роботи  завідувач лабораторії управління та організації освіти Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Нижник, директор Коломийського навчально-виховного комплексу №9 «Школа-природничо-математичний ліцей»  Ганна Пасічна, директор Тисменицької спеціалізованої  школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів Марія Люта, директор Калуського НВК "ЗОШ І-ІІІ ст. №10-ліцей" Тетяна Федорів, директор Калуської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням англійської мови Наталія Овсеєнко.



Ганна Пасічна презентувала школу-ліцей як школу сталого розвитку,  як сучасну школу, яка відіграє ключову роль у вихованні громадян, які мають бути готові до життя у демократичному суспільстві і до конструктивної взаємодії з іншими. Адже саме в школі кожен отримує перший досвід  спільного життя, тож вкрай важливо, щоб цей досвід формував активну громадянську позицію, адже демократична школа - це не ідеальна школа, де немає жодних проблем. Це школа, де всі суб’єкти шкільного життя слухають і поважають один одного, а всі важливі рішення обговорюються і приймаються усіма сторонами, яких ці рішення стосуються. Це школа, у якій не бояться говорити про виклики та труднощі, а разом шукають шляхи виходу з проблематичних ситуацій. Це школа, у якій за жодних обставин не забувають демократичні принципи і не нехтують ними. Адже  сьогодні школа повинна допомагати учням вчитися, як керувати власним життям, критично мислити, працювати в команді й брати на себе відповідальність — розвивати навички необхідні для життя у демократичному суспільстві.

 Відтак, знання, вміння, ставлення та цінності для демократичного громадянства найкраще опанувати через загальношкільний підхід: збалансований комплекс освітніх заходів «для», «про» та «через» демократію і права людини - у рамках освітнього процесу, сприятливого шкільного середовища, побудованого на засадах поваги до людської гідності, прав людини та демократії, через можливості для рівної участі у шкільному врядуванні, розвитку навиків демократичної участі під час реалізації позакласних заходів та у спільних з місцевою громадою проектах.
Додав: Адміністратор | Переглядів: 409 | | Дата: 06.12.2017

У вівторок, 05 грудня 2017 р., в актовій залі Коломийської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 імені Т.Г.Шевченка. відбувся конкурс фольклорно-етнографічних колективів, у якому взяли участь усі загальноосвітні заклади міста та будинок дитячої і юнацької творчості. Зі сцени лунала коляда та віншування. Учасники вразили журі та глядачів акторською майстерністю та автентичним репертуаром, вокально-хоровим виконанням, оригінальністю художніх виступів, сценічним одягом та використанням засобів художньої виразності. Усі колективи зуміли передати атмосферу Різдва, навіяли нам передчуття свята. Конкурс оцінювало компетентне журі (Гаргат Світлана Василівна, голова журі, викладач фортепіано Коломийської ДМШ №1, Зоринок Галина Василівна, музичний керівник Коломийського ДНЗ №2 «Дударик», Крив’юк Володимир Дмитрович, викладач вокалу Коломийської ДМШ №1, Музика Уляна Леонідівна, хормейстер, викладач вокалу та фортепіано Коломийської ДМШ №2).

За підсумками конкурсу було визначено таких призерів: І місце – Коломийська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 імені Василя Стефаника; ІІ місце – Коломийська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 і Коломийський НВК№9 «Школа-природничо-математичний ліцей»; ІІІ місце – Коломийська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 імені Т.Г.Шевченка. Дякуємо усім учасникам дійства, а переможцям бажаємо перемоги на обласному конкурсі!








Додав: Адміністратор | Переглядів: 352 | | Дата: 06.12.2017

4 грудня в актовій залі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 ім. Т. Шевченка відбулося нагородження переможців І туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018».


Цьогорічний конкурс у м. Коломиї відбувся у трьох номінаціях: «Українська мова і література», «Фізична культура», «Німецька мова».


Переможцями стали Чорнокожа Наталія Федорівна, учитель української мови і літератури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8, Матіос Оксана Михайлівна, учитель фізичної культури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, Дмитерко Марія Романівна, учитель німецької мови спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені В.Стефаника, лауреатами – Богайчук Ірина Вікторівна, Мельничук Надія Михайлівна, учителі української мови і літератури загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 2, № 3, Векерик Світлана Вікторівна, вчитель німецької мови і Клим Юлія Степанівна, учитель фізичної культури(загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4 ім. Сергія Лисенка).


З вітальним словом до конкурсантів звернулися голови журі: Волощук Галина Михайлівна, викладач навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат філологічних наук, доцент; Лєпьохін Євген Олександрович, викладач Коломийського педагогічного коледжу; Дорундяк Світлана Андріївна, тренер комплексної ДЮСШ.


Щиро привітав і нагородив почесними грамотами, а також грошовими преміями конкурсантів начальник управління освіти Любомир Бордун. Голова міської організації Профспілки працівників освіти і наук України Віра Пилипчук вручила подарунки. Народний художній колектив України, ансамбль бального танцю «Квіти надії», а також танцювальна група зразкового ансамблю народного танцю «Дивограй» Коломийського БДЮТ зачарували усіх присутніх своїми прекрасними номерами.

Бажаємо натхнення і творчих злетів переможцям у ІІ турі конкурсу!
Додав: Адміністратор | Переглядів: 291 | | Дата: 06.12.2017