Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 13:07
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Навчальні заклади

Статистика сайту


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід

Логін:
Пароль:

Останні оголошення

[23.03.2020][Термінові оголошення]
Оголошення про закриття тендеру
[20.03.2019][Листи Управління]
Про Всеукраїнську премію "Диво-Дитина"
[18.02.2019][Накази Управління]
Всеукраїнський конкурс на кращий план-­конспект уроків природничих дисциплін із елементами медіаграмотності для 1-11 класів
[07.02.2019][Листи Управління]
Перелік міжнародних мовних іспитів результати
[05.02.2019][Листи Управління]
Керівникам закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад
[30.01.2019][Накази Управління]
Про внесення змін до наказу від 28.12.2018р.№214-од "Про організацію підвищення кваліфікації педагогічних працівників"
[30.01.2019][Накази Управління]
Про відрядження на курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників Коломийської міської ОТГ у лютому 2019
[18.01.2019][Поточні оголошення]
Щодо проведення вебінару до Дня безпечного Інтернету
[17.01.2019][Листи Управління]
Керівникам закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад
[03.01.2019][Поточні оголошення]
Літній табір з олімпіадної математики для талановитих підлітків

Корисні посилання

Головна » 2017 » Червень » 8 » «Запобігання ФАС»
10:15
«Запобігання ФАС»
02 червня 2017 р. в конференц-залі «Байгель» відбулася конференція, присвячена питанню профілактики фетального алкогольного синдрому (ФАС) – «Запобігання ФАС», за участі Енн Лінден – директора організації Ukraine Works LTD та Оксани Бойчук - директора фонду «Ні ФАС – Україна» . Організатори заходу – начальник управління освіти Коломийської міської ради Любомир Бордун та головний лікар Коломийської дитячої лікарні Олег Токарчук. Учасники конференції: начальник відділу освіти Надвірнянської РДА – Степан Северилов, директори шкіл міста Коломиї та Коломийського району.

Фетальний алкогольний синдром (ФАС) – це виражені відхилення в психофізичному розвитку дитини, причиною яких є зловживання жінкою алкоголем до і під час вагітності. Такі вади не підлягають лікуванню. У світі його ставлять за низкою фізичних та когнітивних симптомів у дитини. Діти з ФАС відстають у рості та вазі, мають вроджені аномалії обличчя, тяжкі ушкодження мозку, є розумово відсталими. Актуальність обраної проблематики для проведення конференції не викликає сумнівів. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що українські підлітки займають одне з перших місць в світі за споживанням алкоголю. Як свідчить статистика, в Україні щороку народжується понад 200 діток з цим страшним діагнозом.

Під час конференції було наголошено, що порушення розвитку дитини, пов’язані з пренатальним впливом алкоголю часто не розпізнаються лікарями первинної та наступних ланок медицини, що унеможливлює надання своєчасної адекватної допомоги у розвитку дитини. Учні з Фетальним Алкогольним Спектром Порушень (ФАСП) потребують особливих умов навчання та стикаються з багатьма поведінковими проблемами. Зокрема, проблеми з пам’яттю, імпульсивність, неконтрольовані приступи агресії, нерозуміння наслідків власної поведінки, уповільнення процесів думання і слухання, повільне дорослішання, проблеми з визначенням часу, проблеми в школі, погана самооцінка, ізольованість… Більшість з цих поведінкових ознак можна покращити або навіть уникнути, якщо діагноз поставлений на ранньому етапі і вжиті належні засоби та методи лікування. Дуже важливо зрозуміти, що ФАСП – це постійна фізична вада із симптомами зміни поведінки. Люди з очевидними фізичними недоліками проживають у спеціалізованих закладах, де у наявності є спеціальні приладдя та інші допоміжні засоби. Людям з ФАСП не потрібні особливі приладдя, їм потрібне розуміння та особливий підхід.

Як зазначили учасники проекту, школи мають значний вплив на молодь, саме тому шкільне середовище – це ідеальне місце для інформування молоді щодо небезпечних наслідків вживання алкоголю у підлітковому віці.

Поширення проекту «Запобігання ФАС» через директорів шкіл, вчителів, учнів та їхніх батьків спрямоване на підвищення обізнаності щодо проблеми, сприянню позбавлення в молоді шкідливих для її здоров’я звичок та формування активної громадянської та життєвої позиції щодо здорового способу життя.

Додав: Гість | Переглядів: 374 | | Рейтинг: 0.0/0